nya expekt Blogg

Vilka svenskar har vunnit Champions League?

Har någon svensk herrspelare vunnit Champions League? Ja! Även fast det var ett tag sen..

När Champions League-finalen och tillika världens största klubblagsmatch nu ska avgöras är det utan några svenskar i trupperna. Trots sin storlek har Sverige producerat en stor mängd fantastiska fotbollsspelare genom åren. Kanske framförallt en viss Zlatan Ibrahimovic som nyligen beslutade att lägga skorna på hyllan. Den nästan två meter långe anfallaren har en fantastisk karriär med massor av titlar och en imponerande Champions League historia, där han är den nionde bästa målskytten i turneringens historia med sina 48 mål. Trots det har han aldrig lyckats vinna Champions League. Men vilka svenska herrspelare har vunnit Champions League?

Henrik Larsson - Barcelona 2006

Henrik Larsson var den senaste svensken att vinna Champions League. Skåningen vann titeln med Barcelona efter att ha besegrat Arsenal i finalen med 2-1. Larsson startade matchen på bänken men blev inbytt i den 61’ minuten, vilket skulle bli helt avgörande för matchen. I den 76’ minuten spelade Larsson fram till Eto’o som kvitterade till 1-1. Bara 4 minuter senare var det dags igen, när han assisterade Belletti som gjorde 2-1 och som skulle avgöra finalen och vinna Barcelona titeln. Efter matchen blev Larsson hyllad av motståndarnas storstjärna Henry som bland annat sa: "Folk pratar alltid om Ronaldinho, Samuel Eto'o, Ludovic Giuly och allt, men jag såg dem inte idag, jag såg Henrik Larsson. Han kom in, han förändrade spelet, det var det som dödade matchen.”.

Patrik Andersson - Bayern München 2001

Innan Henrik Larsson var Patrik Andersson den svensk som vunnit Champions League senast. Den hårdföre mittbacken startade för sitt Bayern München i finalen där de ställdes mot Valencia. Patrik Andersson drog på sig ett gult kort i den 38 minuten och efter 90’ spelade minuter stod det 1-1. Efter en mållös övertid (golden goal) avgjordes allt på straffar. Patrik Andersson missade sin straff, men Bayern München lyckades trots det dra det längsta strået och vann Champions League-titeln.

Jesper Blomqvist - Manchester United 1999

När Manchester United ställde upp mot Bayern München i Champions League-finalen 1999 var det med en svensk på vänsterkanten, nämligen vänstermitten Jesper Blomqvist. Tyskarna tog en tidig ledning i den 6’ minuten och resultatet såg länge ut att stå sig så. I den 67’ minuten blev Jesper Blomqvist utbytt men Manchester United fortsatte jaga kvittering och vilket avslut det blev. Sheringham kvitterar i 90+1’ minuten och två minuter efter sätter Solskjær 2-1 i 90+3. Målet blev avgörande och Jesper Blomqvist med sitt Manchester United vann Champions League.

Innan 1992/93

Champions League som vi känner till det idag kom till säsongen 1992/93. Dessförinnan gick turneringen under namnet Europacupen och grundades säsongen 1955/56. Under denna tiden återfinns ytterligare ett par svenskar som vunnit turneringen.

Conny Torstensson - Bayern München 1976, 1975, 1974

Den mest framgångsrike svensken i Champions League/Europacup sammanhang är mittfältaren och anfallaren Conny Torstensson. Han var med och vann titeln hela tre gånger i rad med Bayern München och är därmed den enda svensk som vunnit den flera gånger.

Björn Andersson - Bayern München 1975

Björn Andersson spelade tillsammans med Conny Torstensson en av finalerna i Europacupen. Matchen var mellan Bayern München - Leeds United och slutade 2-0 till det tyska laget. Båda svenskarna startade men Björn Andersson blev utbytt redan i fjärde minuten efter en tackling som lagkamraten Uli Hoeneß beskrev som “den mest brutala tacklingen jag tror jag nånsin sett”.Trots det lyckades laget samla sig och man vann till slut allt.

Ove Kindvall - Feyenoord 1970

Den svenske anfallaren Ove Kindvall spelade final i Europacupen med sitt Feyenoord där de mötte Celtic. Svensken startade matchen som slutade 1-1 efter ordinarie speltid. I övertiden klev Ove Kindvall fram och avgjorde i den 117 minuten när han satte 2-1 målet och titeln var säkrad.

Kurt Hamrin - AC Milan 1969

Kurt Kurre Hamrin är en av de största någonsin inom svensk fotboll. Stockholmaren började sin seniorkarriär i AIK och fortsatte sedan ut i europa, Italien mer bestämt. Väl där representerade han Juventus, Padova, Fiorentina, Napoli och AC Milan och det var just med de sistnämnda han blev första svensk att vinna Europacupen. I finalen mot Ajax startade högeryttern och spelade hela matchen ut. Resultatet blev 4-1 till Milan som därmed blev Europacup-mästare.

Det har gått 54 år sedan den första svensken vann en Europacup/Champions League-titel och 17 år sedan det senast hände. Denna säsong kommer det inte att ske, men med allt fler tongivande svenska spelare ute i de europeiska toppligorna är det inte omöjligt att det sker snart igen.