nya expekt Blogg

Den lilla människan bär den stora klubben, aldrig tvärtom.

Den moderna fotbollen gör det inte alldeles enkelt för oss helhjärtade. Allting har blivit så ofantligt stort. I veckan var jag tillsammans med ett sällskap i Manchester. Det är ingen fjäskig stad direkt. Den slösar inte med vackra platser, snirkliga gator eller pittoreska små torg. Det är inte så att man hör Vivaldis årstiderna när man strosar runt.

Men det finns en brutal charm i allt brunt tegel, de tidigare fabrikerna nere vid vattnet, tvätterierna, vattenfallen. Det är så man kan höra en av stadens stora söner, Ian Curtis i Joy Division, när man promenerar genom staden.

Manchester utmanar mitt känsliga sinne för estetik och skönhet. Samtidigt appellerar den till en annan, gömd ådra, mitt yngre jag, som fördrev dagarna i svarta kläder och några gram litterärt missmod som ett mörkt klockspel i hjärtat.

Den yngre Marcus viskar genom alla lager av människor som vi bär på genom livets resa. Han säger: “ Det här iskalla regnet är din vän. De här dystra, dova fabrikerna sjunger samma sång som ditt hjärta. Den här brutala arkitekturen liknar ditt eget inre rum.”

Jag har gjort några varv och kanske är jag inte lika mottaglig för en stad som Manchester som jag hade varit för tjugofem år sedan. Men den har något. Och människorna bär sina strävsamma och lite dystra miner med en slags heroism. Alla jag möter är också tillmötesgående och väldigt trevliga.

Det är också fint att möta City-fans. Visst är klubben en av fotbollsvärldens allra mäktigaste turistattraktioner, men när man går promenaden runt arenan och möter flera generationer supportrar, när jag ser den rena glädjen i ögonen hos en far med sin son, när jag ser en liten kille rusa mot folksamlingen när spelarbussen anländer, när han tappar sin mobil i sin iver och hans mor ömt säger att det är lugnt, spring dit nu, så tar jag hand om din telefon, har den gått sönder så löser vi det, och när jag ser den höga, oerhörda tacksamheten i hans ögon innan han springer för att få en skymt av spelarna, och helt enkelt låter mobiltelefonen ligga kvar för hans mamma att plocka upp, så är det en grundläggande kärlek som är så lika för oss alla som förälskat oss i en klubb eller i en förening.

Det är alltid den enskildes lojala och oerhörda kärlek som äger tolkningsföreträde till en klubb. Den lilla människan bär den stora klubben, aldrig tvärtom.

Jag ser inte solen under mitt dygn i Manchester men det ljumma regnet gör mig inget. Det finns en plats i varje människas hjärta för karghet också

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.