nya expekt Blogg

Nu ska Allsvenskan avgöras - i en sista finalmatch

När jag ser tillbaka på mitt liv guppar fotbollens mirakel som livbåtar på toppen av vågorna.

Från Italiens VM-guld 1982, via ÖIS SM-guld 1985, Romas ligaseger 2001, Italien igen VM 2006 och EM 2021.

Jag klamrar mig fast vid dessa höjdpunkter. De representerar trädgårdar i mitt liv, platser jag kan återvända till, besöka på nytt, oaser jag kan vila ut i exakt när jag vill och känner för det.

Jag tror att människor som inte älskar fotboll omöjligt kan begripa storheten i allt detta. De tror att vi följer ett favoritlag med ena ögat stängt. De tror kanske att vi bara vill träffa likasinnade och dricka öl och skrika högt åt folk. De tror kanske att vår passion är en slags bisyssla, något vi ägnat oss åt på "vår lediga tid.”

De vet inte att vår passion är en besatthet som satt sina benvita klor i vårt hjärta för alltid. De vet kanske inte heller att segerns sötma på sin höjd är livbåtar men att resten av vår kärlek till laget är själva havet; alltså oändligt. Lidandet är alltid en så mycket större del av vår kärlek.

Till helgen ska Allsvenskan avgöras och dagens guldstjärna går till personen som satte ihop spelschemat tidigt i vintras. Vi får en direkt avgörande final mellan Malmö FF och Elfsborg där MFF måste vinna matchen för att vinna guldet.

Journalisten Tommy Åström gästade Studio Allsvenskan tidigare i veckan och berättade att vid liknande situationer i historien har alltid det lag som haft poängmässigt försprång vunnit guldet till slut. Åström kommenterade den rena finalen mellan IFK Göteborg - AIK, 1 november 2009.

Fjorton år senare, på söndag, gör han det igen.

Det är också två olika filosofier som möts. Henrik Rydström och Malmö FF spelar en fotboll där det egna spelet står helt i fokus, där det handlar om att hålla i bollen, styra spelet och ägna rätt lite tid åt vilka man möter.

Elfsborg däremot har inga problem med att backa och låta motståndarna rulla boll. När de väl erövrar bollen är de sylvassa och otroligt bra på att ställa om i snabba kontringar. Alla VET att Elfsborg spelar så, ändå är det väldigt få lag som kunnat göra något åt det i år.

Det är också två väldigt olika tränare som möts. Elfsborgs Jimmy Thelin är den städade, timide, lågmälde taktikern som aldrig höjer rösten och som älskas av landets samlade domarkår… Henrik Rydström har i decennier gjort sig känd som en frispråkig grubblare, en tyckare och tänkare om allt mellan himmel och jord. Och han är, för att uttrycka det försiktigt, kanske inte lika uppskattad av Sveriges domare…

Nu ska allting avgöras och det kommer att avgöras i en sista match.

Missa inte söndagens helt avgörande match i Allsvenskan. Och missa inte heller att nya expekt har sin fina Guldtimme mellan klockan 12-13 varje lördag när vi höjer oddsen på alla Premier League-matcher (1X2-spelet).

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.