nya expekt Blogg

Vilken helg vi har framför oss!

För en människa som älskar att se bra fotboll är ”den moderna fotbollen” inte enbart något ondskefullt och girigt.

Genom våra skärmar har vi hela världens arenor några klick ifrån oss.

Tänk att en mulen oktoberdag få sjunka ner i soffan med en kopp urstarkt italienskt kaffe och se matcher från Serie A. Det är som att ha en nära vän över när jag drar upp volymen på ”Roma, Roma” och när kameran smeker människorna på ett fullsatt Olimpico. För en stund känner jag mig några gram mindre ensam.

Den här helgen har vi en världskarta av upplevelser framför oss. I England är det Manchester-derby med allt vad det innebär. City är numera en enorm maktfaktor i europeisk toppfotboll medan United har sett sitt eget imperium delvis rasa samman. Deras plåga är dubbel. Det är klart att det svider i ett United-hjärta när de ser City vinna Champions League och hyllas världen över.

Jag är som bekant ingen överdriven Premier League-älskare men det här är en match jag inte vill missa. När den är som bäst är trots allt brittisk fotboll högoktanig underhållning. För en som följer Serie A slaviskt är det som att byta kyrkbänken mot en plats på ett berg och se fyrverkerier explodera över himlen. Herregud vad fort allting går…

I Spanien dukas det upp till en av fotbollsvärldens allra mest klassiska fester, El Clasico, Real Madrid-Barcelona i morgon lördag. Kanske ekade ljudet från den här festen ännu lite högre för några år sedan (inte minst när Ronaldo och Messi spelade i La Liga) men detta är fortfarande två av världens bästa klubbar, i en av världens bästa ligor, och det här är en match som rymmer två olika kulturer, två olika sätt att se på både fotboll och på livet.

Det är lätt att glömma, men det var inte många år sedan som Spanien var ett land som låg i krig med sig själv. Fortfarande finns en enorm rivalitet kvar inom fotbollen men den stannar och håller sig där.

Fotbollen kan, mitt i rivaliteten, vara en enande plats.

Det är också intressant att Spanien som land började vinna titlar först sedan man kommit till den nödvändiga insikten att man måste enas som land för att nå framgång. Så länge spelarna odlade sina egna geografiska särarter också i landslaget vann Spanien aldrig något. När man inför EM 2008 började tala om enhet i dessa nya termer inleddes ett segertåg som innebar EM-guld 2008, VM-guld 2010 och sedan nytt EM-guld 2012.

I Italien reser Romelu Lukaku tillbaka till brottsplatsen San Siro med sitt Roma, för att möta sin gamla klubb Inter. Det talas en hel om vilket slags mottagande (iskallt för att uttrycka det milt) som Inters supportrar kommer ge honom efter kaoset i somras när han lämnade Inter.

En som tyvärr missar matchen är tidigare Inter-tränaren Jose Mourinho. Han ledde det blåsvarta Milano-laget till en historisk trippel 2010. Han vann både ligan, inhemska cupen och Champions League med Inter.

Mourinho gjorde ironiska gråttecken mot Monzas tränare förra helgen så han får följa matchen från annan plats än vid sidlinjen.

Där har ni tre grymma matcher i helgen. Utöver det spelas det viktiga matcher i vår älskade Allsvenskan också.

Missa inte heller att nya expekt kör sin fina Guldtimma mellan klockan 12-13 varje lördag då man höjer oddsen på alla 1X2-spel i Premier League.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.