nya expekt Blogg

Hösten är hopp och möjligheter

Hösten är varje drömmares egentliga nyår.

Det är som att röra vid en människa man glömt bort att man älskar.

Plötsligt ställs dörren lite på glänt. Det finns nya chanser. Den klara luften gör den tidiga morgonen till en katedral.

Mörkret som alltid tjuvar ett steg i taget när vi har blicken någon annanstans, snubblar på tröskeln och faller raklång en bit bakom oss.

Hösten är hopp och möjligheter.

Allsvenskan är tillbaka till helgen efter landslagsuppehållet. För varje dag som vi traskar förvirrade rakt in i den moderna fotbollen framstår vår allsvenska fotboll allt mer som ett föredöme i världen, som ett unikum i en värld där klubbars själ (och därmed alla deras supportrar) är till salu.

Redan 1985 sjöng Thåström (då i Imperiet): ” Det finns inget rent kvar/ Det finns inget som kan kallas för smak.”

Det är en beklämmande utveckling att något så heligt som en fotbollsklubb, ett klubbmärke, en förening, ett hjärtas utsände i den här världen, ses på som ett möjlighet till profit och girighet. Att förvandla den kärleksfulla lojalitet som varje supporter har till sitt lag, att se den kärleken som en möjlighet att tjäna pengar (och vi snackar gigantiska summor) är så ovärdigt, så omänskligt brutalt och fult.

I Sverige har vi 51-procentregeln som står emot denna girighet. Detta gör svensk fotboll nästan helt unik i världen. Vi är omgivna av länder och ligor, också i vår absoluta närhet, som valt en annan väg, en väg där rika köpare, utan ens den allra minsta kärlek till en klubb, kan kliva rakt in och skaffa sig den lojaliteten genom att köpa den. För att sedan tjäna pengar på den. Och på oss.

Vad man då köper är en historia, ett arv, är en hel värld, en dröm som drömts av hundratusentals människor genom decennierna. Vad man då kliver in och vill göra profit av är något av det mest privata, innerliga och nära som människor upplever genom sitt liv, kärleken till en klubb.

Det är riskfritt att tatuera in klubbmärket. Man byter inte. Man älskar lojalt från födsel till död. Det är just den lojala kärleken som rika ägare riktar in sig på.

I Sverige är den kärleken inte till salu. Det är bara en anledning till varför Allsvenskan är så vacker som den är.

I helgen drar den igång igen. Och det är fortsatt oerhört jämnt, både i toppen och i botten.

Vi har bland annat Malmö FF-Hammarby och ångestmötet AIK-Degerfors att se fram emot. Det kommer bli en dramatisk höst hela vägen.

I Serie A har vi det klassiska derbyt i Milano i morgon lördag. Jag önskar att alla människor någon gång skulle få uppleva ett Milano-derby på San Siro. Det är en upplevelse som inte enbart handlar om fotboll. Det är, varje gång, en av de mäktigaste upplevelserna man kan få vara med om oavsett genre, oavsett allting.

Det är så nära känslomässig fulländning man kan komma i det här livet.

Ni har allt ni behöver hos oss på nya Expekt. Ladda ner appen och förstärk din upplevelse.

/Marcus Birro

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.