nya expekt Blogg

Tålamod är en nyckel till seger

Ösregnet drar in som grå gardiner över Stockholm. Jag och barnen springer från bilen mot pizzerian. Några killar stryker förbi intill fasaden, får syn på oss och en av dem utbrister: ”Forza nya expekt.”

Vår nya film från Milano och sagolikt mäktiga San Siro verkar ha slagit an.

Här hemma är Allsvenskan i full fart efter ett kortare uppehåll och det är intressant att studera det långsiktiga arbetet i de olika klubbarna. Malmö FF faller lite utanför de flesta ramar eftersom de är i särklass rikast. MFF har dessutom varit väldigt duktiga på att förvalta sina pengar väl. Rekryteringen av Henrik Rydström som ny huvudtränare kändes klockren och har så här långt visat sig vara en fullträff. Bakom kulisserna är det långsiktigt och tålmodigt arbete med bland andra Daniel Andersson och VD Niclas Carlnén.

På andra plats hittar vi Elfsborg där klubbchef Stefan Andreasson styrt skutan sedan Hedenhös och tränare Jimmy Thelin förärats ett välförtjänt förtroende år efter år.

Även regerande svenska mästarna BK Häcken, just nu trea, har en tydlig linje i sitt arbete och på fjärde plats har vi Djurgården där radarparet Henke Berggren/Bosse Andersson styrt sedan 2013.

I en ständigt föränderlig tid och värld finns det något befriande i att lojalitet och solidarisk långsiktighet premieras. Klubbar som det ofta stormar i har det tuffare. AIK ligger precis ovanför kvalstrecket och sparkade tidigare i veckan sin huvudtränare Andreas Brännström efter att redan tidigare ha gjort sig av med VD/sportchef Manuel Lindberg.

Hammarbys framgångsrika sportchef Jesper Jansson fick nog av kaoset i klubben och flyttade till Cypern och i IFK Göteborg har det varit hela havet stormar i flera år.

Blåvitt ligger just nu på nedflyttningsplats.

Detta är naturligtvis inga givna sanningar men det ÄR intressant att eftertänksamhet, noggrannhet, tydlighet och inte minst försiktig långsiktighet blivit ett sätt för klubbar att vinna fotbollsmatcher. Allt detta visar sig också, i alla fall just nu, i den allsvenska tabellen.

Det är således ingen naturlag att ringa samman styrelsen och sparka huvudtränaren efter fyra raka förluster. Våren 2022 gick Elfsborg riktigt knackigt. Supportrar hängde upp banderoller om att sparka Jimmy Thelin. Men klubben valde en annan väg. Under sensommaren och hösten 2022 förlorade sedan Elfsborg knappt en match och idag ligger man tvåa i tabellen, bara två poäng efter Malmö FF.

Till helgen (och på måndag) kryllar det av fina matcher i Allsvenskan, AIK-Häcken, det gigantiska ångestmötet IFK Göteborg-Varberg, Hammarby-Sirius och IFK Norrköping-Halmstad.

För Halmstad spelar en viss Andreas Johansson. Han gör då sin 413 allsvenska match, 41 år gammal. Det blir en speciell match för honom. 2015 var han med och vann SM-guld med just IFK Norrköping.

Att en kille som är född 1982 fortfarande spelar allsvensk fotboll känns för en gubbe som fyllt 51 extremt inspirerande.

Häftiga odds på alla allsvenska matcher hittar ni givetvis här på nya expekt.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.