nya expekt Blogg

Äntligen Allsvenskan igen

All kärlek är ett flöde. Allt flöde är kärlek… Blodet som rinner i våra ådror står aldrig still. Våra hjärtan vilar och sår, vilar och slår, vilar och slår. Varenda krön vi någonsin erövrat är vunnet bara en för en kort stund. Vi kommer aldrig fram. Det är en lärdom och en läxa som både välsignar och förbannar för ibland är vi på en plats vi älskar och då vill vi inte inse att vi kommer att behöva lämna den. Det är samma med kärleken till fotbollen, till klubben vi älskar. Vi lever i den alltid, även under plågsamt ödelagda uppehåll utan matcher.

I helgen är det dags igen! Allsvenskan drar igång under några av de där veckorna när Sverige skimrar, sparkar och sjunger i både lust och fägring. Om Sverige är en grav i januari, februari (Thåström sjunger: ”Februari är den grymmaste”) så är Sverige i skarven juni/juli en grönskande, skimrande, prunkande trädgård av oklippt gräs, taffliga solstolar i plast och brunbrända vassa knän. Sverige om sommaren är som ett smycke. Om vi ser över Allsvenskans första tredjedel så har tre lag redan ryckt. Malmö, Häcken och Elfsborg har visat solitär klass rakt igenom. Här är jag mest positivt överraskad av Elfsborg. I en fotbollsvärld där ingen har tålamod att ens hinna slå upp ögonen på morgonen innan det skriks på förändringar överallt, har klubbchef Andreasson hållit fast vid sin tränare Jimmy Thelin genom både regn och sol. De är fint att se kontinuitet löna sig.

Henriks Rydströms främsta förtjänst (bland många) är att han fått Taha Ali att blomma från ofärdigt superlöfte till en av seriens bästa spelare. Alla har vi sett Alis oefterhärmliga förmåga att ta sig förbi sin motståndare; men vi har också sett att det sällan blivit en slutprodukt utan att det tagits väldigt många felbeslut i avgörande lägen. Allt det är ändrat nu. Ali värderar bättre och har därför börjat leverera allt fler poäng.

Mer då? Det var nog ingen utanför Grimsta som trodde annat än att BP skulle rasa ur den här serien som en matförgiftning. Många experter avfärdade de totalt och en del trodde inte ens de skulle ta tio poäng på hela säsongen. Efter 12 matcher ligger BP sexa med 19 poäng. Det är faktiskt en helt makalös bedrift. En person som lyckats lura sina bödlar i veckor är AIK tränare Anderas Brännström. Han har räddats av att andra inom klubben misslyckats värre än vad han gjort själv och sitter därför kvar trots att storklubben just nu ligger på nedflyttningsplats. Strax ovanför AIK sladdar för övrigt en annan drake, IFK Göteborg. Det som kännetecknar båda dessa klubbar är kaoset på ledande positioner inom organisationen, en kortsiktig syn på ekonomi och sportslig framgång, och en slags ovilja att rannsaka sig själv och sin egen självbild.

Många häftiga allsvenska matcher hela helgen och alla odds hittar du givetvis hos nya expekt. På lördag tror jag AIK vänder den negativa trenden borta mot BP. Vad tror du?

Ladda ner nya expekts app och förstärk din upplevelse.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.