nya expekt Blogg

Asian handicap förklaring

Fler och fler spelformer dyker upp på marknaden för betting som gör att spelare kan vidga vyerna. Nya expekt erbjuder ett ökat utbud av oddsmarknader och funktioner för att ge spelarna den bästa möjliga upplevelsen.

Asian handicap är en typ av odds som tar spelaren bort från mer traditionell betting och bjuder på ett desto mer modernt sätt att ta sig an betting. Det handlar fortfarande om att pricka in rätt utfall i en match, men med en hel del skillnader.

Hos nya expekt kan du spela med Asian handicap på flera olika sporter och evenemang. Dagligen finns det spelbara marknader inom fotboll, tennis, basket och andra populära sporter som har odds med Asian handicap.

På den här sidan får du en Asian handicap förklaring så att du vet exakt vad som väntar när du utforskar det stora utbudet av odds i kategorin. Vi tittar närmare på vad Asian handicap är och hur du spelar med Asian handicap på bästa sätt.

Vad är Asian handicap?

Detta är den stora frågan med ett svar som är viktigt att känna till när du ska börja spela med Asian handicap. Som namnet avslöjar har Asian handicap sitt ursprung i Asien, mer specifikt i Indonesien.

Asian handicap började användas i mindre utsträckning under 1990-talet och gick då under namnet “Hang Cheng Betting". Det var när spelformen började spridas utanför Asien som Asian handicap blev ett etablerat begrepp.

Om du har spelat på odds hos nya expekt under en längre tid känner du säkert till Asian handicap betting. Oddsmarknader som berör ämnet finns i det ordinarie utbudet och har många likheter med “vanliga” europeiska handicap.

Asian handicap finns för i det närmaste alla sporter som du hittar i utbudet hos nya expekt, med ett fåtal undantag. Inte minst sporter där det ofta finns en klar favorit, till exempel i fotboll, basket och amerikansk fotboll, är Asian handicap populärt.

En av de större skillnaderna är att det inte är spelbolag och oddssättarna som bestämmer linor och odds för Asian handicap. Iställer är det marknaden som styr, det vill säga spel och insatser som placeras på respektive odds. Odds justeras utifrån insatserna som kommer in på ett spel.

För att ge en tydligare Asian handicap förklaring ska vi gå djupare in på hur det fungerar att spela, samt ge ett par konkreta exempel på användningen.

Hur fungerar Asian handicap?

Kort och gott kan man säga att Asian handicap utesluter oavgjorda resultat, eller rättare sagt resultat som varken slutar med vinst eller förlust för spelaren. Marknaden tar bort ett utfall och lämnar kvar två.

Istället för att spela till exempel Manchester City -1, -2 eller -3 när man vill jämna ut oddsen med ett handikapp erbjuder Asian handicap spel på -0.5, -1.5, -2.5 och så vidare. Det kan, hur man än vrider och vänder på det, inte sluta helt jämnt.

För att kunna erbjuda ytterligare spelalternativ finns det till exempel odds för Asian handicap även på -0.25, -0.75 och -1.25. Beroende på vilken sport det gäller, exempelvis om det är fotboll med ett lägre antal mål eller basket med hundratals poäng, skiljer sig utbudet.

Exempel på Asian handicap

För en utförlig beskrivning ger vi en Asian handicap förklaring för alla större sporter så att du är med på vad som gäller oavsett vilken sport och tävling du söker dig mot. Asian handicap kan användas på många olika sätt.

  • Asian handicap 0.0: Likt “draw no bet” är Asian handicap ett alternativ som ger pengarna tillbaka vid oavgjort. Här får inget lag en fiktiv fördel med handikapp.
  • Asian handicap -0.25: Om “ditt” lag vinner matchen går du med vinst medan en förlust slutar med ett förlorat spel. Kryss ger halva insatsen tillbaka.
  • Asian handicap -0.5: Ditt lag startar med ett halvt måls underläge. Laget måste vinna för att ditt spel ska vinna. Övriga resultat ger förlust.
  • Asian handicap -0.75: Ditt lag måste vinna med två mål för full vinst. Vinst med uddamålet ger halva vinsten tillbaka och vinst på andra halvan av insatsen. Övriga resultat innebär förlust.
  • Asian handicap -1: Ditt lag är i underläge med 1-0 när matchen börjar och måste vinna med två mål för att spelet ska sitta. Uddamålsvinst ger dig pengarna tillbaka. Övriga resultat innebär förlust.
  • Asian handicap -1.25: Här krävs två mål för full vinst. Vinst med ett mål ger halv förlust och andra halvan av insatsen tillbaka. Övriga resultat innebär förlust.
  • Asian handicap -1.5: Alla utfall förutom att ditt lag vinner med minst två mål resulterar i förlust.
  • Asian handicap - 1.75: Vinst för ditt lag med tre mål krävs för full vinst. Tvåmålsseger ger halva insatsen tillbaka och vinst på den andra halvan av insatsen. Övriga resultat innebär förlust.

Asian handicap för fotboll exempel

För betting på fotboll och särskilt på matcher från större ligor finns det hundratals marknader att välja mellan hos nya expekt. En stor del av dessa innehåller odds med Asian handicap, som ger spelarna ytterligare alternativ.

Om Manchester City och Manchester United ställs mot varandra kanske du vill spela på att hemmalaget, City, vinner med två mål. Alternativet som du får med klassiska handikapp är -1, det vill säga att Manchester City börjar med ett måls underläge

Med Asian handicap stryks det oavgjorda alternativet och man får istället spela på Manchester City -1.5. Man måste fortfarande vinna med två mål men du får bättre odds än för -1 med vanliga handikapp.

Asian handicap erbjuder också spel på -1, med skillnaden att du får pengarna tillbaka vid oavgjort. En seger med uddamålet ger dig pengarna tillbaka medan en seger med två eller fler mål ger vinst.

Asian handicap för basket exempel

I basket är inte sällan variationen i poäng större mellan lagen än i till exempel fotboll, även om det finns matcher som blir ordentligt spännande även här. Bland populära ligor finns NBA, EuroLeague och Svenska Basketligan.

Asian handicap är ett uppskattat verktyg för att jämna ut förutsättningarna mellan lagen i basket. Det händer ofta att ett av lagen står i ett väldigt lågt odds för vinst medan motståndarna är rejäla underdogs.

Genom att addera ett Asian handicap på något av lagen kan man ge ett fiktivt antal poäng för att jämna ut oddsen. I ett exempel kan man spela Golden State Warriors -13.5 poäng, ett spel som innebär att Warriors måste vinna med minst 14 poäng.

På andra sidan kan du ge motståndarna, låt säga Orlando Magic, +13.5 poäng. För att ditt spel i så fall ska sluta med vinst får Magic som mest förlora med 13 poäng. Eftersom en basketmatch alltid ska avgöras finns det ingen chans att matchen, eller spelet, slutar oavgjort.

Asian handicap för tennis exempel

Slutligen har vi Asian handicap för tennis som också blir mer och mer populärt. Hos nya expekt kan du spela på tennis och Asian handicap på både mindre ATP- och WTA-turneringar såväl som Grand Slams.

Asian handicap för tennis berör både antalet game och antalet set som spelas. Det kan också handla om Asian handicap för antalet serveess eller dubbelfel.

Om spelare 1 är favorit kan man ge ett fiktivt handikapp med minus framför, antingen för set eller game. Det kan vara att spelaren ska vinna men börjar med -1.5 set. Det alternativet gör att spelare 1 måste vinna med 2-0 i set, eller 3-1 i set om det är en match i en Grand Slam-turnering.

Spel på samma premisser fast på motståndaren gör att spelare 2 endast behöver vinna ett set för att ge dig en vinst. Om matchen slutar 2-1 till spelare 1 vinner ditt spel eftersom spelare 2 därmed har vunnit med 2.5 mot 2.

Asian handicap för game ger lite större valmöjligheter, eftersom en match i tennis består av fler game än set. Du kan välja att spelare 1 ska vinna med -2.5 game. Då spelar det ingen roll hur matchen i sig slutar, så länge spelare 1 har vunnit minst tre game fler än spelare 2.

Asian handicap betting live

Fler och fler spelare väljer också att spela på Asian handicap live, vilket du såklart kan göra hos nya expekt. Här finns ovan nämnda valmöjligheter, samtidigt som du kan spela på Asian handicap utifrån ställningen i en match just där och då.

Ponera att Manchester United i tidigare nämnda exempel gör 1-0 på bortaplan mot Manchester City. Då erbjuds du att spela Manchester City med Asian handicap -1.5 för ställningen just då. Om spelet ska sluta med vinst är det -1.5 från underläge 0-1 som gäller, det vill säga att man “bara” ska vinna matchen med 2-1.

Tips för betting med Asian handicap

Vilka nyttiga tips finns det för betting på Asian handicap och hur kan du ge dig själv bästa möjliga förutsättningar? Till att börja med gäller det att förstå Asian handicap, vilket vi hoppas att du gör med hjälp av vår Asian handicap förklaring.

Asian handicap är en del av utbudet hos nya expekt och, likt för andra oddsmarknader, gäller det att spela ansvarsfullt. Det gör du till att börja med genom att sätta upp gränser för summorna och tiden som går åt när du spelar.

Eftersom odds för Asian handicap påverkas av spelarnas insatser är det ingen dum idé att följa utvecklingen för olika oddsmarknader inför ett event om det finns tid till det. Då kan du se åt vilket håll oddsen rör sig och få mer tyngd till ett spel – eller bestämma dig för att avstå.

I vanlig ordning gäller det att göra en analys inför en match och fördela insatserna för dina spel utifrån hur mycket du tror på ett särskilt val. Kombinera din kunskap med den statistik som finns att hämta hos nya expekt.

FAQ

Vad är Asian handicap?

Ett bra svar på frågan är att Asian handicap är fiktiva handikapp, vilket gäller även för andra typer av handikapp som du spelar med hos nya expekt. Utfallet av ditt spel behöver inte matcha utfallet i den faktiska matchen. Till skillnad från handikapp av europeisk standard har spel med Asian handicap två möjliga utfall.

Kan jag spela med Asian handicap i mobilen hos nya expekt?

Ja! Asian handicap och andra oddsmarknader hos nya expekt finns tillgängliga även när du spelar på dina mobila enheter. Ta del av utbudet som finns för betting via webbläsaren eller ladda ner nya expekts app.

När ska jag använda Asian handicap?

Asian handicap går bra att använda i många situationer, både inför en match och live medan den pågår. Om ett lag du tror som du tror kommer att vinna en match hamnar i ett tidigt underläge kan du till exempel spela live med Asian handicap och få ett förmånligt odds.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.