nya expekt Blogg

F1 betting guide – Tips för betting på Formel 1

Formel 1 har alltid varit en av världens största och mest populära motorsporter, men under de senaste åren har uppmärksamheten kring tävlingarna ökat lavinartat. Från att främst ha varit en sport för bilintresserade och raceentusiaster är F1 nu en angelägenhet för mängder av människor som fram till för bara några år sedan inte hade sett ett enda varv.

Nya expekt har varit lyhörda för det växande intresset och ser därför till att erbjuda mängder av F1 odds till varje säsong och inför varje enskild tävling under årets gång. Med vår F1 betting guide kommer du att lära dig allt du behöver veta för att spela på Formel 1.

Vad är Formel 1?

Formel 1 är en motorsport där 20 bilar tävlar mot varandra på en bana under ett förutbestämt antal varv. Hur många varv som körs avgörs av hur lång själva banan är, med målet att landa så nära sammanlagt 305 kilometer som möjligt.

Dessa 20 bilar är uppdelade i tio olika stall som alla alltså deltar med två fordon var. Till skillnad från vissa andra motorsporter är inte alla bilar uppbyggda på samma sätt. Det finns ramar som konstruktörerna behöver hålla sig inom, men så länge man gör det är det upp till varje stall att hitta ett upplägg och en design som de gillar.

Hur mycket pengar stallen har att röra sig med skiljer sig också väldigt mycket. Vissa har mer sparsamma budgetar medan andra har djupa fickor att utnyttja. Därutöver finns det en mängd andra faktorer som skiljer lagen åt, vilket gör att det finns tydliga skikt i startfältet redan innan förarna har satt sig bakom ratten.

Dessutom skiljer det även i kvalitet och skicklighet mellan de 20 förarna i fältet. Vissa är oerfarna rookies medan andra har kört flera hundra lopp under sin karriär. Det är därför viktigt att ha koll på både bilens och förarens kapacitet innan du placerar ett spel på Formel 1.

Formel 1 Grand Prix

En tävling i Formel 1 kallas Grand Prix och körs närmast uteslutande på söndagar. De förare som slutar topp tio i ett Grand Prix får 1 till 25 poäng som adderas till totalställningen i förarmästerskapet. Dessutom tilldelas ytterligare en poäng till den förare som genomför det enskilt snabbaste varvet, förutsatt att denna går i mål som en av de tio bästa. Är det någon utanför topp tio som kör det snabbaste varvet delas ingen extrapoäng ut.

Poängen som förarna samlar in adderas även till stallens tävling i konstruktörsmästerskapet. För att ett lag ska sluta som vinnare när säsongen är över gäller det att båda förarna presterar.

För att avgöra i vilken ordning bilarna ska starta i söndagens lopp genomförs ett kval dagen innan. Kvalet är uppdelat i tre sekvenser – Q1, Q2 och Q3 – där förare blir utslagna tills det inför Q3 bara återstår tio stycken, som sedan försöker pricka det snabbaste varvet för att få pole position och därmed starta först i söndagens lopp.

F1 sprint

Sedan några år tillbaka har sprinthelgen introducerats i F1-kalendern. Under dessa helger finns det ytterligare två händelser att spela på hos nya expekt. Då körs nämligen en komprimerad version av helgens huvudlopp och tillhörande kval.

Ett sprintlopp är en tredjedel så långt som ett vanligt race och vinnaren tilldelas 12,5 poäng i stället för 25. Dessutom är det bara topp åtta som får poäng. En poäng för snabbaste varv gäller dock fortfarande.

När sprintkvalet och sprinten körs i förhållande till det riktiga kvalet och söndagsloppet har ändrats inför varje säsong. Konceptet är fortfarande nytt och organisationen provar sig fram för att hitta bästa möjliga upplägg.

Vad kan man betta på inom F1?

I denna F1 betting guide kommer vi att gå igenom flera av de sätt på vilka du kan betta på världens största motorsport. Det finns både spel på specifika lopp att ta del av och mer långsiktiga marknader som handlar om hur själva mästerskapet kommer att sluta. Dessutom går det även att ta del av F1 betting live hos nya expekt.

F1 betting på lopp

Själva loppet är den viktigaste delen i varje tävlingshelg och även det tillfälle som det finns flest oddsmarknader att spela på. Bland annat kan du placera spel på vem som vinner själva loppet eller vilket stall som lyckas genomföra det snabbaste depåstoppet.

  • Vinnare: Placera ett spel på vem som kommer att vinna ett lopp. I samma sektion går det även att spela på om en förare lyckas ta en pallplats (1-3).
  • Snabbaste varv: F1 odds för vilken förare som genomför det snabbaste enskilda varvet under loppets gång.
  • Head to head: Ställ ett stalls två förare mot varandra och spela på vem av dem som korsar mållinjen före den andre.
  • Pit Stop: Spela på det stall som du tror kommer att genomföra loppets snabbaste depåstopp. Här avses tiden då bilen står still och inte hur lång tid det tar mellan att den lämnar banan och kommer tillbaka.

Dessa fyra är några av de mest populära spelen för ett F1 Grand Prix. Det finns dock flera andra speltyper att ta del av, som vinstmarginal och om det kommer att dyka upp någon säkerhetsbil eller inte. Dessutom är det möjligt att spela på om en förare väljer att dra sig ur loppet innan samtliga varv är genomförda.

F1 odds på kval

Innan det är dags för huvudloppet måste förarna kvala för att bestämma startordningen. Flera av de kategorier som du hittar till racet går även att spela på under kvalet dagen innan. Spela på vem som vinner (tar pole position) eller vilket stall som lyckas få en förare allra längst fram i startlistan. Även head to head och vinstmarginal finns tillgängliga till kvalet.

Förutom att erbjuda egna spel är ett tips i denna F1 betting guide att använda kvalet som ett verktyg för att vidga din analys inför huvudloppet. Är det något stall som underpresterar? Sticker någon underdog ut i mängden? Sådana frågor bidrar till att fatta mer välgrundade beslut till spel på F1 odds inför söndagens Grand Prix.

Förarmästerskapet

Innan en säsong börjar och medan den pågår går det att spela på F1 odds för vilken förare som kröns till världsmästare. Du kan placera ett spel i den här kategorin hela vägen fram till det sista loppet – förutsatt en vinnare inte redan har utsetts vid det laget.

Oddsen på de stora favoriterna sjunker i takt med att nya tävlingar läggs till handlingarna. Om du vill spela på en av de förhandstippade kandidaterna är det därför ett bra F1 betting tips att placera ditt spel innan säsongen börjar.

Förutom vem som utses till mästare finns det även diverse förarspecialer att ta del av hos nya expekt. Här spelar du på hur många individuella lopp du tror att en specifik förare vinner under säsongens gång.

Konstruktörsmästerskapet

Precis som i kategorin för förarna går det även att spela långtidsspel i kampen mellan de tio stallen. Hos nya expekt kan du betta på vilket som vinner konstruktörsmästerskapet. Här kan det vara bra att ha i åtanke att det inte alltid är det stall som världsmästaren kör för som vinner denna lagtävling, även om det är vanligast.

Utöver vinnarspelet erbjuds även möjligheten att spela på Formel 1 odds för vilket stall som under säsongens gång kommer att genomföra det snabbaste depåstoppet. McLaren, Red Bull Racing och Ferrari har gjort sig kända för snabba stopp, men med tanke på att det ofta handlar om hundradelar mellan de bästa och sämsta mekanikerna kan det hända att någon av högoddsarna blixtrar till.

F1 live betting

Förutom betting på specifika tävlingar och långtidsspel på förare och stall ingår även livebetting på Formel 1 i nya expekts utbud. Mycket kan hända under ett race och förutsättningarna kan plötsligt ändras. Detta gör F1 till en sport som passar betting live.

F1 live betting är även ett alternativ för den som vill kombinera sin förhandsanalys med att bilda en uppfattning om hur det ser ut under själva loppet innan man placerar sitt spel. Avvakta några varv för att se om det är någon bil som har fått extra fart i kärran eller om det är någon som verkar ha drabbats av motorproblem.

FAQ

Hur många tävlingar är det i en Formel 1-säsong?

Det har varierat genom åren hur många lopp som genomförs under en säsong i F1. Sedan 2023 är det 23 race på kalendern och de senaste åren har säsongen även innehållit sex sprinttävlingar.

Vem har vunnit förarmästerskapet i Formel 1 flest gånger?

Michael Schumacher och Lewis Hamilton har både vunnit förarmästerskapet i F1 vid sju tillfällen. Bakom dem hittar vi Juan Manuel Fangio som har krönts till världsmästare fem gånger.

Finns det någon svensk förare i Formel 1?

Nej, i nuläget finns det inte någon svensk som tävlar i F1. Marcus Ericsson var med mellan 2014 och 2018, men sedan dess har det saknats förare från Sverige. I F3 finns dock Dino Beganovic som spås en lysande framtid.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.